Wat is Dogdance?

Dogdance staat onder veel namen bekend (dogdance, doggydance, canine freestyle, heelwork to music etc), maar allen betekenen in feite hetzelfde; namelijk het ‘dansen’ met je hond op muziek. Dogdance is ontstaan vanuit het Engelse Obedience en is in feite een vorm van gehoorzaamheid maar veel leuker.

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten oefeningen die bij Dogdance gebruikt kunnen worden, zoals weaven (slalommen) door de benen van de geleider (dit kan op verschillende manieren, zoals vooruit, achteruit of zijwaarts), rondjes draaien, verschillende sprongen (over/door benen, armen, rug etc), verschillende posities van de hond t.o.v. de geleider (voor, achter, onder, naast, omgekeerd etc), zijwaarts lopen, buigen, pootjes geven, omrollen, mooi zitten, werken op afstand en nog veel en veel meer… De verschillende oefeningen kunnen vervolgens aan elkaar gekoppeld worden op de maat van de muziek, zo ontstaat er een routine.

Het leuke van Dogdance is ook dat je het overal kunt (be)oefenen, waar en wanneer je maar wilt. Je hebt er namelijk niet persé attributen voor nodig, zoals dat bij de behendigheid bijvoorbeeld wel van toepassing is.

Heelwork to Music & Freestyle

Binnen de Dogdance kennen we twee divisies; Freestyle en Heelwork to Music.

Bij Freestyle is alles mogelijk; alle oefeningen zijn toegestaan zolang de oefening geen gevaar voor hond of handler op kan leveren.

Bij Heelwork to Music moeten de hond en de handler een ‘eenheid’ laten zien. De reglementen voor Heelwork to Music verschillen per land, maar houden in de meeste gevallen in dat de hond zo dicht mogelijk (binnen een straal van circa 1-2 meter) op de baas moet werken. Circa 75% van een Heelwork routine moet uit volgwerk bestaan. Dit volgwerk kan in allerlei posities ten opzichte van de handler (voor, naast en achter) en alle kanten op, in diverse tempo’s. De overige 25% van de routine mag uit ‘kunstjes’ bestaan, die ook weer dicht op de handler uitgevoerd